Kokie puodai kenkia mūsų sveikatai?

puodaiSeniau visus tenkino gaminamų puodų, keptuvių ar kitų virtuvės įrankių kokybė ir niekas negalvojo apie kenksmingas medžiagas, iš kurių yra gaminami puodai, ir galimus apsinuodijimus. Visgi, laikai keičiasi ir žmonės vis labiau susimąsto, kokioje aplinkoje gyvena ir kaip juos supanti buitis gali paveiktų jų sveikatą. Taigi, šiandien pakalbėkime apie tai, kokį neigiamą poveikį mūsų sveikatai gali turėti virtuviniai puodai.

Aliuminiai puodai – kenksminga atgyvena

Aliuminiai puodai bei kiti virtuvės rakandai šiandien neoficialiai yra laikomi pačiais kenksmingiausiais. Juose negalima gaminti jokio rūgštaus maito, tokiuose puoduose verdamas maistas negali būti gardinamas druska ar actu.  Aliuminiuose puoduose nepatartina laikyti maisto produktų. Gaminant maistą aliuminiuose puoduose, išsiskiria aliuminis, kuris patenka į mūsų vakarienę, o tuo pačiu ir organizmą, kuriame kaupiasi ir ilgainiui gali sukelti išties rimtų sveikatos sutrikimų. Žinoma, aliuminiai puodai bei kiti virtuvės įrankiai dažnai paperka savo žema kaina, tačiau atminkite, kad daugelyje Europos šalių šie indai yra uždrausti ne veltui.

Metaliniai puodai ir jų išskiriami toksinai

Metaliniai puodai – populiarūs, tačiau nėra visiškai saugūs, nes garinant juose maistą vyksta chromo ir nikelio jonų išsiskyrimas. Norėdami išvengti maisto „praturtinimo“ šiais toksinais, rekomenduojama metaliniuose induose nevirti ir nelaikyti rūgščių patiekalų, pavyzdžiui, rūgštynių sriubos ar barščių. Atminkite, kad tokiuose puoduose išvirtas rūgštus maistas pasisavina tokį jonų kiekį, kuris viršija visas leistinas normas. Ir galiausiai metalinius puodus reikia saugoti nuo įbrėžimų, kurie tik dar labiau paspartina kenksmingų toksinų išsiskyrimą.

Subraižytus tefloninius puodus meskite į šiukšlių dėžę

Nesvylantis ir nepridegantis paviršius žavi daugelį šeimininkių, tačiau esant didesnei nei 200 laipsnių temperatūrai teflonas skyla į lakias medžiagas, kurios yra toksiškos ir labai pavojingos sveikatai, todėl šių puodų ar keptuvių negalima kaitinti ant labai stiprios ugnies,  nes perkaitę tefloniniai puodai gali sutrūkinėti. Norint to išvengti, rekomenduojama pirkti puodus su temperatūros indikatoriumi. Paprastai ant tokio puodo ar keptuvės dugno yra raudonas rutuliukas, kuris tampa ryškus, kai indas pasiekia 180 laipsnių temperatūrą. Kai rutuliukas tampa ryškiai raudonas, galima dėti maisto produktus, tačiau būtina nuolatos sekti temperatūrą.

Žinoma, gali kilti klausimas ar egzistuoja visiškai saugūs puodai ir kiti virtuvės įrankiai? Ne. Šiuo metu saugiausiais yra laikomi emaliuoti puodai, tačiau tik iki tol kol jų paviršius yra nepažeistas. Beje, ši taisyklė galioja daugeliui virtuvės įrankių. Tad jei norite būti sveiki, stenkitės kruopščiai ir atidžiai prižiūrėti savo puodus bei keptuves.

 

Leave a Reply